Barvilna košeničica (Genista tinctoria)

  • Domov
  • Barvilna košeničica

Družina: metuljnice (Fabaceae)

Red: metuljničevci (Fabales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 10-60 cm

Razširjenost: v Prekmurju redko

Življenjski prostor: sončna in topla, peščena ali kamnita mesta, gozdni robovi, toploljubna, nizka grmičevja

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončen, delno razrasel polgrmiček z rahlo robatimi do okroglimi, prileglodlakavimi poganjki. Listi so premenjalno razvrščeni, sedeči, celorobi, jajčastosuličasti, po robovih prileglo- do štrlečedlakavi, sicer skoraj goli. Cvetovi so okrog 1-1.5 cm veliki, razvrščeni v ovršna, podaljšana, klasasta socvetja, pecljati. Jadro (največji, navzgor štrleč venčni list) je golo, tako veliko kot stranski krili. Čašni listi so zrasli v čašno cev, na vrhu podaljšani v ozke čašne roglje, goli. Plod je strok, večinoma gol, nekoliko bleščeč, okrog 2 cm velik.

 

Posebnosti: listi in cvetovi ob sušenju potemnijo. Pogosto jo sadijo po vrtovih, obstaja več različnih kultivarjev. V preteklosti so jo verjetno uporabljali pri ridobivanju rumenega barvila (od tod ime tinctoria) in za zdravstvene namene. V Prekmurju se skoraj ne pojavlja, pogosta pa je v ostalih delih Slovenije.

 

Podobne vrste: jajčastolistna košeničica (Genista ovata) - nemška košeničica (Genista germanica) - dlakava košeničica (Genista pilosa).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti