Njivska detelja (Trifolium arvense)

  • Domov
  • Njivska detelja

Družina: metuljnice (Fabaceae)

Red: metuljničevci (Fabales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 8-30 cm

Razširjenost: pogosto

Življenjski prostor: njive, vinogradi, ruderalne površine, robovi travnikov, pripotja

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna ali kipeča, razrasla enoletnica. Steblo je pogosto cik-cakasto, prileglo- do štrlečedlakavo, okroglo. Listi so trojnati, dolgopecljati, štrlečedlakavi, segmneti so črtalasti do podolgasto eliptični, celorobi, na vrhu odsekani ali rahlo ozrobljeni, vsaj sredinski z ostnato konico na vrhu. Cvetovi so zelo drobni, belkasti do bledo rožnati, zgoščeni v valjasta, gostocvetna, pecljata socvetja, ki so gostodlakava. Čašni listi so zrasli cev, podaljšani v ozke, črtalaste roglje, ki so mnogo daljši od cvetov, gosto štrlečedlakavi in rdečkasti (zato so socvetja navidezno rdečkasta). Plodje strok, ki ostane prekrit z odmrlimi venčnimi listi.

 

Posebnosti: ena od značilnic zelo toplih peščenih ali kamnitih, ruderalnih rastišč. V nekaterih primerih je rahlo alergena. Z njo se prehranjujejo mnoge živali, v manjših količinah je primerna tudi za živino.

 

Podobne vrste: ozkolistna detelja (Trifolium angustifolium) - hrapava detelja (Trifolium scabrum) - zvezdasta detelja (Trifolium stellatum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti