Zelena krastača (Bufotes viridis / Bufo viridis)

  • Domov
  • Zelena krastača

Družina: krastače (Bufonidae)

Red: brezrepe dvoživke (Anura)

Razred: dvoživke (Amphibia)

Velikost: 5-10 cm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: suha območja, ruderalne površine, travniki, vrtovi, obdelane površine

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: ranljiva vrsta



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je izrazito bradavičasto, čokato, belkasto, svetlorjavo ali temnejše, obarvano z zelenimi ali rjavimi, redkeje celo rdečimi lisami. Zaušesne žleze so precej velike in dobro vidne. Šarenica v očeh je zelenkasta.

 

Ličinke in mrest: jajčeca so v dveh vrstah nanizana v dolgih nitkah, podobno kot pri navadni krastači (Bufo bufo). V posamezni nitki je lahko do 15.000 jajčec. Paglavci so precej čokati, repni del je približno tako velik kot ostalo telo. Oči so pomaknjene navzgor. Paglavci so lahko črno- do sivorjavi. Rep ima izrazit hrbtni in trebušni greben, trebušni greben je prozoren.

 

Obnašanje: parjenje poteka med aprilom in julijem. Samci se oglašajo z enostavnim a zelo prodornim drdrajočim klicem "rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr", ki spominja na cvrčanje bramorja (Gryllotalpa gryllotalpa) ali na petje podhujke (Caprimulgus europaeus). Zelena krastača je nekoliko redkejša od navadne krastače, pogosto zaide tudi k hišam. Hrani se večinoma z žuželkami, deževniki, polži in pajki. Poseljuje bolj suha in odprta mesta, včasih zelo daleč od vode. Dandanes mnogi vrsto obravnavajo kot kompleks "malih" vrst, v Evropi naj bi se pojavljali sledeči taksoni: B. viridis, B. variabilis, B. boulengeri, B. balearicus, B. siculus in B turanensis.

 

Podobne vrste: navadna krastača (Bufo bufo) - navadna česnovka (Pelobates fuscus) - nižinski urh (Bombina bombina).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti