Navadna jastrebina (Galega officinalis)

  • Domov
  • Navadna jastrebina

Družina: metuljnice (Fabaceae)

Red: metuljničevci (Fabales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 50-150 cm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: ob cestah in poteh, ruderalna mesta, robovi mejic, travnikov in grmišč

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, grmičasto razrasla, gola, zelnata trajnica. Listi so lihopernato sestavljeni iz ozko- do jajčastosuličastih lističev, ki so pri vrhu ostnato koničasti, sedeči. Cvetovi so združeni v podaljšana grozdasta, dolgopecljata (pecelj večinoma le malo krajši od podpornega lista), obstranska, mnogocvetna socvetja. Cvetovi so dvobarvni, blago dehteči, jadro (največji in navzgor štrleč venčni list) je večinoma bledovijoličasto, stranski krili in ladjica so beli. Čašni listi med seboj zrasli v kratko, golo cev, na vrhu podaljšani v ozkočrtalaste roglje, ki pred cvetenjem močno štrlijo. Plod je do 3 cm dolg, gol strok.

 

Posebnosti: rastlina je za sesalce, predvsem za živino, zelo strupena! Vsebuje posebne snovi (kot npr. galegin), ki so pomembne pri zdravljenju nekaterih oblik sladkorne bolezni. V srednjem veku - in tudi kasneje so jo pogosto uporabljali kot diuretik, za zdravljenje glist, kačjih ugrizov in nekaterih kužnih obolenj. Dandanes jo pogosto zasajujejo na ruderaliziranih in poškodovanih mestih, kot medonosna rastlina je priljubljena pri čebelarjih.

 

Podobne vrste: nekatere vrste grahovcev (Astragalus spp.) - mladi poganjki robinije (Robinia pseudacacia) - golostebelni sladki koren (Glycyrrhiza glabra).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti