Kalužničin prametuljček* (Micropterix calthella)

  • Domov
  • Kalužničin prametuljček*

Družina: prametuljčki (Micropterigidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-10 mm (razpon kril)

Razširjenost: pogosto

Življenjski prostor: vlažni travniki, močvirna vegetacija, poplavni logi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli metulji: zelo droben metulj s kovinsko bleščečimi krili. Prednja krila so bronasta do zlatorjava, z vijoličasto liso na bazalnem delu in dolgimi, ščetinastimi dlačicami na konici kril, ki so poševno odrezane. V mirovanju so krila strehasto zložena. Glava je porasla z rumenimi ali oranžnimi dlakami, oči so dokaj velike, temne. Tipalnice so srednje dolge, tanke, krajše od dolžine kril.

 

Obnašanje in razvoj: skupina prametuljčkov sodi med izvorne in najstarejše skupine metuljev. Odrasli imajo razvite funkcionalne čeljusti. Metulji letajo od aprila do začetka junija in so zelo družabni, velikokrat jih lahko v večjih skupinah opazujemo na socvetjih različnih trav (Poaceae) ali ostričevk (Cyperaceae), najpogosteje pa na cvetovih zlatičevk (Ranunculaceae). Odrasli se hranijo s pelodom, gosenice, ki so majhne, rumenkastorjave, nagubane in porasle s pecljatimi bradavičkami, se hranijo verjetno z listi zlatičevk.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): prametuljček (Micropterix allionella) - črnoglavi prametuljček* (Micropterix mansuetella) - prametuljček (Micropterix aruncella).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti