Rjavordeča poskočna pokalica* (Ampedus pomorum)

  • Domov
  • Rjavordeča poskočna pokalica*

Družina: pokalice (Elateridae: Ampedinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-12 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: različni gozdovi, mejice, parki, redkeje travniki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: srednje velika pokalica. Glava in oprsje sta bleščeče črni, prav tako tipalnice, ki so nazobčane (3. členek je podolgast, manjši od 4.). Oprsje (pronotum) je izbočeno, zaokroženo, pri pokrovkah razširjeno in ob straneh trnato podaljšano, enakomerno, gosto posejano z drobnimi luknjicami. Ščitek (scutellum) je črn. Pokrovke so ozko podolgaste, proti koncu zadka zožene, na bazi ravno vbočene, bleščeče rdečerjave, z vzdolžnimi, ravnimi, pikastimi (jamičastimi) linijami, na konicah nekoliko temno lisaste. Spodnja stran je porasla z rumenimi dlakami.

Vrste iz rodu Ampedus so zelo težavne za določanje, določevalni znaki "rdečerjavo" obarvanih vrst so velikost in oblika luknjic na oprsju, dlake po telesu ter oblikovanost 2. in 3. členka na tipalnicah.

 

Obnašanje in razvoj: kot večina pokalic ima tudi ta vrsta poseben "zaskočni" mehanizem na oprsju za sunkovito prekucanje. Odrasli so aktivni od maja do julija. Ličinke preživijo razvoj v trhlem lesu nekaterih dreves, kot so hrast, breza in bor, kjer se hranijo z drobnimi nevretenčarji.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): Ampedus pomonae - Ampedus cardinalis - Ampedus elongatulus - Ampedus rufipennis - Ampedus cinnabarinus.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti