Bleščeči cvetni krasnik (Anthaxia nitidula)

  • Domov
  • Bleščeči cvetni krasnik

Družina: krasniki (Buprestidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-6 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: v glavnem bolj suhi in cvetoči travniki, obronki mejic, cvetlični vrtovi, sadovnjaki

Ogroženost vrste: potencialno ogrožena vrsta

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: telo je ozko, podolgasto, delno stisnjeno, bleščeče zeleno, s široko in kratko glavo. Tipalnice so kratke, temne, oči so dokaj velike, črne. Oprsje je široko prečno kvadratasto, ob zunanjih robovih nekoliko razširjeno in plitvo jamičasto vdolbeno ob straneh, z bakreno zelenim leskom. Pokrovke so bleščeče kovinsko zelene, rahlo hrpave, z vzporednimi robovi, v spodnjem delu zožene, v zgornjem delu ob straneh rahlo vbočene. Noge so nekoliko temnejše od pokrovk, dokaj kratke.

 

Samica: od samca se razlikuje po bakrenordeči glavi, bakrenordečem oprsju in zelenomodrih pokrovkah.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta izkazuje spolni dimorfizem, ki je pogost pojav pri krasnikih. Odrasli osebki se radi zadržujejo na večjih cvetovih in socvetjih, kot so koški nebinovk (Asteraceae), aktivni so predvsem v sončnih dneh, nekje od junija do avgusta. Ličinke živijo pod lubjem nekaterih sadnih dreves (Prunus spp., Amygdalus spp.) in glogov (Crataegus spp.).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): pisani češnjev krasnik (Anthaxia candens) - lesketajoči cvetni krasnik* (Anthaxia fulgurans) - vrbov cvetni krasnik* (Anthaxia salicis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti