Sedempikčasti vitki kozliček (Stenurella septempunctata)

  • Domov
  • Sedempikčasti vitki kozliček

Družina: kozlički (Cerambycidae: Lepturinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-9 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: cvetoči travniki, robidovja, razna grmovja, gozdni robovi, mejice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zelo vitki kozlički z dolgimi, tankimi tipalnicami. Telo je večinoma oranžno- ali rumenorjavo s črnimi lisami. Glava je temna, teme je rjavo. Oprsje je vitko zvonasto, pri dnu podaljšano v stranske trne, brez lis. Pokrovke so še posebej pri samcih proti dnu zožene, pri samicah nekoliko manj, s črno, osrednjo liso v zgornjem delu in s po tremi lisami na vsaki strani pokrovk. Lise se lahko med seboj tudi zlijejo ali pa manjkajo. Noge so rumenorjave, zgornji del stegenc zadnjih nog je črn.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so najbolj aktivni v sončnem vremenu in jih ponavadi lahko opazujemo na različnih cvetovih in socvetjih večjih zelišč, kot so kobulnice (Apiaceae) in nebinovke (Asteraceae). Hranijo se s pelodom in nektarjem. Ličinke so ksilofagi, hranijo se z lesnino nekaterih listavcev, kot sta gaber (Carpinus spp.) in leska (Corylus spp.), njihov razvoj poteka dobri 2 leti.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): mali vitki kozliček (Stenurella melanura) - dvolisi vitki kozliček* (Stenurella bifasciata) - rumenopasasti vitki kozliček* (Strangalia attenuata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti