Ozkolistno ciprje (Epilobium angustifolium / Chamerion angustifolium)

  • Domov
  • Ozkolistno ciprje

Družina: svetlinovke (Onagraceae)

Red: mirtovci (Myrtales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 50-120 cm

Razširjenost: v Pomurju redko

Življenjski prostor: gozdne čistine, pripotja, nekoliko vlažnejša ruderalna mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna trajnica z enostavnim ali le malo razraslim steblom, ki se podzemno razrašča s pritlikami. Listi so ozkosuličasti, do 3 cm široki, premenjalno razvrščeni, enostavni, kratkopecljati do skoraj sedeči, celorobi. Cvetovi so razvrščeni v ovršna, podolgasta, grozdasta socvetja, škrlatni, 1.5-2.5 cm veliki, 4-števni, venčni listi so na vrhu plitvo izjedeni ali zaokroženi, proti dnu naglo zoženi v žebico. Čašni listi so rdečkasti, šilasti, krajši od venčnih listov. Plodnica je zelo dolga, podolgasta (spominja na cvetni pecelj), mehkodlakava, ob zrelosti se razpre z vrha navzdol, semena so drobna, obdana s šopi laskov, ki jih raznaša veter.

 

Posebnosti: eden od sinonimov za rod je Chamaenerion, kar v prevodu pomeni "nizek oleander", saj listi močno spominjajo na liste oleandra (Neris spp.). Občasno ga sadijo kot okrasno rastlino, lahko se močno razraste in tvori goste sestoje, zato je ponekod že skoraj invazivna vrsta. Pri nas je pogostejši v hribovitih delih Slovenije.

 

Podobne vrste: močvirsko ciprje (Epilobium dodonaei) - dlakavi vrbovec (Epilobium hirsutum) - navadna krvenka (Lythrum salicaria).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti