Veliki lijakar (Agelena labyrinthica)

  • Domov
  • Veliki lijakar

Družina: lijakarji (Agelenidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 10-14 mm (samica); 8-12 mm (samec)

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: gozdni robovi, travniki, med grmovjem, zelenice, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: srednje velik pajek z dolgimi nogami in pretežno rjavo obarvanim telesom. Glavoprsje je v zadnjem delu zaokroženo, nekoliko ščitasto, v sprednjem delu zoženo (na tem delu so v dveh redeh nameščene oči), rumeno- ali temnorjavo s temnejšima vzdolžnima progama. Zadek je jajčast, malo večji od glavoprsja, z značilnim temnorjavim osrednjim delom, vzdolž katerega poteka serija prečno poševnih, svetlih črt. Noge so rumenorjavo pasaste. Predilne bradavice so dobro vidne, podaljšane.

 

Samec: podoben samici, le da je manjši, s temnim zadkom, ki pa je lahko tudi zelo svetel. Prepoznamo ga po temnih pedipalpih, v katerih ima shranjene pakete spermijev.

 

Obnašanje in razvoj: veliki lijakar je tipični in eden bolj razširjenih predstavnikov te skupine. Samice gradijo precej velike, horizontalne mreže (tudi po več dm2), ki se razprostirajo čez vejevje ali bilke trav in se zožijo v lijakast labirint. Mreže so zelo dobro vidne ob jutranji rosi ali slani. Samica večinoma ždi na vhodu v lijakast del mreže in se urno požene na plen, ko začuti najlahnejše tresenje mreže. Tudi samci gradijo mreže, včasih pa živijo ob robu samičine mreže ali skupaj z njo v lijaku, še posebej v času dvorjenja.

 

Podobne vrste: Allagelena gracilens - Tetrix denticulata - Histopona torpida.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti