Rilčasta kosmača (Hypena proboscidalis)

  • Domov
  • Rilčasta kosmača

Družina: neprave sovke (Erebidae: Hypeninae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 25-38 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: poplavni logi z bujno podrastjo, mešani gozdovi, parki, mejice in okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: krila so po zgornji strani sivorjava (pri samcih) do rdečerjava (pri samicah), v mirovanju so plosko trikotno zložena. Prednja krila so na zunanjem robu rahlo valovito ukrivljena. Na prednjih krilih se nahajata dve izrazitejši, temnejši črti, osrednja je skoraj ravna ali na konceh rahlo ukrivljena, dokaj široka, bazalna črta je izrazito "cik-cakasta". Na zunanjem robnem delu se na prednjih krilih velikokrat nahaja razpotegnjena temna lisa, ob kateri se na konici kril nahaja pogosto svetlejša, ostra lisa. Zadnja krila so enovito sivkasta, ozko obrobljena. Na glavi je par štrlečih, dolgih izrastkov, ki spominjajo na jeziček (ime!). 

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so nočno aktivni, letajo nekje od maja do septembra, čez dan se skrivajo v podrastju, na listih ali lubju dreves. Gosenice so rumenozelene, s svetlo bočno linijo in temnejšimi vzdolžnimi linijami, porasle so z redkimi ščetinami. Hranijo se z listi hmelja (Humulus lupulus), velike koprive (Urtica dioica), regačice (Aegopodium podagraria) in drugih zelišč.

 

Podobne vrste: kljunasta kosmača (Hypena rostralis) - pipalkasta bradačka (Polypogon tentacularia) - lsivkasta čopka (Herminia grisealis) - krtačasta šoparka (Pechipogo strigilata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti