Beloprogi kozliček* (Agapanthia cardui)

  • Domov
  • Beloprogi kozliček*

Družina: kozlički (Cerambycidae: Lamiinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-14 mm

Razširjenost: lokalno do raztreseno

Življenjski prostor: poplavni logi, svetli gozdovi, gozdni robovi, visoko steblikovje (predvsem koprivovje), travniki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej vitek kozliček z dolgimi tipalnicami, ki so svetlo-temno pasaste in daljše od zadka (in iz 12 členov!). Telo je večinoma temno, črnikasto ali sivkasto, včasih tudi rumeno (zelo pogosto pokrito z rumenimi dlačicami), zelo drobno luknjičasto, z značilno belo ali rumeno črto, ki se razteza od glave, čez oprsje in vzdolž pokrovk. Oprsje je nekoliko daljše kot široko, ožje od širine pokrovk, tudi po bočni strani z rumeno ali belo črto. Pokrovke so enakomerno široke do spodnjega dela, kjer se koničasto zožijo, pogosto so pokrite z rumenkastimi dlačicami.

 

Obnašanje in razvoj: v zadnjih letih se je areal vrste v Z delu Slovenije nekoliko povečal. Odrasli so aktivni od aprila do julija, velikokrat na veliki koprivi (Urtica dioica), kjer se tudi parijo. Je dokaj toploljubna vrsta. Ličinke živijo v steblih različnih zelnatih rastlin, kjer se hranijo s sredico. Njihov razvoj traja nekje do 2 leti.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): osatov kozliček (Agapanthia vilosoviridescens) - Agapanthia dahli - Agapanthia cynarae.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti