Morska nitnica (Spergularia marina / Spergularia salina)

  • Domov
  • Morska nitnica

Družina: klinčnice (Caryophyllaceae)

Red: klinčkovci (Caryophyllales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 5-20 cm

Razširjenost: zelo redko do lokalno

Življenjski prostor: zasoljena tla ob cestah

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: ranljiva vrsta



Prepoznavanje

Opis: pokončna do kipeča, razrasla enoletnica ali dvoletnica. Steblo nekoliko mesnato, golo ali raztreseno žlezasto dlakavo, bleščeče. Listi so ozko črtalasti, nasprotno razvrščeni, mesnati, v prerezu skoraj okrogli, goli ali raztreseno žlezasto dlakavi, na vrhu topi ali kratko koničasti, brez ostnate konice. Pri dnu listov se nahaja par drobnih, kožnatih prilistov. Cvetovi so okrog 4-7 mm veliki, združeni v rahla, pakobulasta socvetja, dolgopecljati, 5-števni. Plodni peclji se ob zrelosti semen navadno zasukajo navzdol. Venčni listi celi, škrlatnordeči, tako dolgi kot čašni listi, ki so ozko, suhokožnato obrobljeni. Prašnikov 10, vratov na pestiču 3. Plod je glavica, ki se odpira s 3 zobci in je nekoliko daljši od čašnih listov, semena so papilozna in niso krilata.

 

Posebnosti: vrsta se v Sloveniji v naravi pojavlja ob obali na slanih predelih in je v notranjost zanešena spontano s prometom. Ohranja se predvsem ob robovih avtocest in večjih cest, kjer so zaradi vzdrževanja redno soljena tla. Vrsta je v naravnih sestojih ogrožena.

 

Podobne vrste: rdeča nitnica (Spergularia rubra) - krilatoplodna nitnica (Spergularia media) - pozidna sadrenka (Gypsophila muralis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti