Grmovni smaragdnik* (Hemithea aestivaria)

  • Domov
  • Grmovni smaragdnik*

Družina: pedici (Geometridae: Geometrinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 24-27 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: svetli gozdovi z bujno vegetacijo, gozdni robovi, čistine, mejice, parki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: krila so v osnovi smaragdno zelena in na zunanjem robu kril obrobljena s pasovi temnih in svetlih dlačic, kar je značilno za to vrsto (s staranjem barve zbledijo, dlačice ob robovih pa se poškodujejo, zato je včasih vrsto težje prepoznati). Na prednjih krilih poteka čez osrednji del širok valovit temnejši pas, ki je z obeh strani svetlo obrobljen. Zadnja krila so proti dnu rahlo koničasto podaljšana v zelo kratek "repek", z valovito nažagano prečno temno linijo, ki je svetlo obrobljena (notranji del kril je zato pogosto nekoliko temnejši). Zadek je večinoma rumenorjav, ostali deli telesa so zeleni.

 

Obnašanje in razvoj: nočno aktiven metulj, ki leta nekje od konca maja do avgusta. Odrasli osebki čez dan počivajo na listih dreves in grmovja. Gosenica močno spominja na vejico (mimikrija), je zelena z rjavimi lisami in nekoliko zoženim prednjim delom. Hrani se z listi različnih grmovnic, v glavnem z glogom (Crataegus spp.) in črnim trnom (Prunus spinosa).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): obrobljeni zelenček* (Thalera fimbrialis) - travni smaragdnik* (Chlorissa cloraria) - srobotov zelenček (Hemistola chrysoprasaria).




    Fotografije