Nokotin ovnič (Zygaena loti)

  • Domov
  • Nokotin ovnič

Družina: ovniči (Zygaenidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 25-35 mm (razpon kril)

Razširjenost: redko do lokalno

Življenjski prostor: suhi in cvetoči travniki, sončna mesta ob mejicah in grmiščih, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: potencialno ogrožena vrsta

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prednja krila so v osnovi bleščeče črna, s kovinsko modrim ali zelenim leskom ter širokimi, nepravilnimi rdečimi lisami (teh je navadno 5, predvsem bazalni lisi se lahko med seboj zlijeta), od katerih je največja lisa na zunanjem delu kril, ima pa večinoma "sekirasto" obliko. Zadnja krila so živordeča, z ozkim, črnim obrobnim pasom. Telo je bleščeče črno, s kovinsko modrim ali zelenim leskom, tipalnice so kot pri vseh ovničih na koncu kijasto povečane.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni čez dan, predvsem v sončnih in toplih dneh v juniju in juliju, ko se okorno spreletavajo med cvetovi. Kot že njihova opozorilna obarvanost nakazuje, so strupeni. Gosenice so rumene ali zelenkaste, s serijo črnih pik na obeh straneh hrbtišča, raztreseno ščetinaste, hranijo se v glavnem z nokotami (Lotus spp.), podkvicami (Hippocrepis spp.) in sekirkami (Securigera spp.).

 

Podobne vrste: petpikčasti ovnič (Zygaena trifolii) - grintavčev ovnič (Zygaena osterodensis) - osivničin ovnič (Zygena oxytropis).




    Fotografije