Drobnocvetni vrbovec (Epilobium parviflorum)

  • Domov
  • Drobnocvetni vrbovec

Družina: svetlinovke (Onagraceae)

Red: mirtovci (Myrtales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 40-100 cm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: vodni jarki, obrežja voda, močvirna mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna trajnica. Steblo je v prerezu okroglo, gosto štrleče mehkodlakavo (dlake so belkaste ali sivkaste), v zgornjem delu pogosto razvejano. Listi so ozkosuličasti, enostavni, večinoma premenjalno razvrščeni (v spodnjem delu stebla nasprotni), sedeči (lahko se rahlo iztezajo po steblu), po robu grobo nazobčani. Cvetovi so bledo rožnati, okrog 15 mm široki, 4-števni, zvezdasto razprti, venčni listi so globoko preklani. Brazda pestiča je na vrhu 4-delna. Plodnica je ozka, zelo dolga (spominja na cvetni pecelj), gosto mehkodlakava (prisotne tudi žlezaste dlake), ob zrelosti se razpre po šivih. Semena imajo na vrhu šop kosmičastih dlak, ki jih širi veter.

 

Posebnosti: še dandanes se ekstrakti iz listov uporabljajo v medicini za lajšanje težav pri obolenjih prostate, ledvic in sečevoda. Včasih ga sadijo kot okrasno rastlino ob manjših ribnikih in mlakah. Ponekod se lahko invazivno razraste.

 

Podobne vrste: dlakavi vrbovec (Epilobium hitsutum) - vejicati vrbovec (Epilobium cilliatum) - rožnatocvetni vrbovec (Epilobium roseum) - močvirski vrbovec (Epilobium palustre).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti