Šestlisi vitki kozliček* (Anoplodera sexguttata / Leptura sexguttata)

  • Domov
  • Šestlisi vitki kozliček*

Družina: kozlički (Cerambycidae: Lepturinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-12 mm

Razširjenost: redko

Življenjski prostor: listnati in mešani gozdovi, mejice

Ogroženost vrste: vrsta je ponekod ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je v osnovi bleščeče črno s po tremi pari rdečerjavih ali oranžnorumenih lis na pokrovkah. Tipalnice so vitke, dolge (a krajše od dolžine telesa), prvi členek je betičasto odebeljen. Oči so večinoma temnorjave. Oprsje (pronotum) je vitko, rahlo zvonasto, dlakavo, ožje od pokrovk. Te so ravne, proti dnu rahlo koničasto zožene, drobno jamičaste. Lise na pokrovkah so med seboj večinoma odmaknjene, občasno se med seboj zlijejo. Noge so dolge, stegenca (femuri) so nekoliko odebeljena.

 

Obnašanje in razvoj: v nižinah je redek, pogostejši v hribovitih in gričevnatih predelih. Odrasli so aktivni od maja do avgusta in se pogosto zadržujejo na cvetovih, kjer se hranijo z nektarjem in pelodom. Ličinke živijo v trhlem lesu listavcev, kot so hrast (Quercus spp.), bukev (Fagus sylvestris) in jelša (Alnus spp.), njihov razvaja od dve do tri leta.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rdečenogi vitki kozliček* (Anoplodera rufipes) - šestpikasti kozliček* (Judolia sexmaculata) - rumenopasasti vitki kozliček* (Strangalia attenuata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti