Octovec (Rhus typhina)


Družina: rujevke (Anacardiaceae)

Red: sapindovci (Sapindales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 2-6 m

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: ruderalne površine, gozdni robovi, zelenice, vrtovi, opuščena mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: grm ali nizko drevo z bogato in vilasto razvejano krošnjo ter dolgimi, podzemnimi pritlikami. Poganjki in popki so porasli z rjavordečimi dlakami. Listi so lihopernato sestavljeni iz ozkosuličastih, po robu nazobčanih, koničastih lističev, premenjalno razvrščeni, pecljati, nad 10 cm veliki. Cvetovi so drobni, rumenozeleni, 5-števni, enospolni, združeni v gostocvetna, strnjena, šopasta socvetja, ki po cvetenju pordečijo. Plod je koščičast, enosemenski.

 

Posebnosti: vrsta izvira iz S Amerike in se je v Evropi razširila kot okrasna rastlina. V naravi se mnogokrat močno razširi in jo je zelo težko odstraniti zaradi visoke regeneracije in uspešnega pomlajevanja, zato sodi v skupino najbolj invazivnih rastlinskih vrst na svetu. Plodovi so kiselkastega okusa in jih pogosto uporabljajo za osvežilne pijače. Vsa rastlina vsebuje veliko taninov, uporablja se tudi kot barvilo za tekstil. Cvetovi proizvedejo veliko nektarja in privabijo številne opraševalce, še posebej čebele, zato je rastlina priljubljena pri čebelarjih.

 

Podobne vrste: ruj (Cottinus coggygria) - strupeni bršljan (Rhus radicans) - po listih veliki pajesen (Ailanthus altissima).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti