Čopasta grebenuša (Polygala comosa)

  • Domov
  • Čopasta grebenuša

Družina: grebenuševke (Polygalaceae)

Red: metuljničevci (Fabales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 15-30 cm

Razširjenost: pogosto

Življenjski prostor: suhi travniki, topla, kamnita mesta, topli in sončni gozdni robovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: grmičasta zelnata trajnica, pri dnu z rozetasto razraslim, kipečim steblom, ki lahko delno oleseni. Listi so premenjalno razvrščeni, črtalasti, le spodnji listi včasih jajčasti, celorobi, z vidno osrednjo žilo. Cvetovi so somerni, zgoščeni v podolgasta grozdasta socvetja, večinoma škrlatnordeči, redkeje modri ali beli. Ovršni del socvetja je v mladosti "čopast", ker so podporni lističi daljši od cvetnih popkov. Venčni listi so med seboj delno zrasli v cev, spodnji je na vrhu narezljan na belkaste, ozke roglje. Čašni listi so sestavljeni iz treh majhnih čašnih listov in dveh večjih, barvitih, 3-7 mm velikih, mrežasto žilnatih listov (čašni krili), ki po cvetenju postaneta zelena in zakrivata plod. Plod je močno sploščena, gola glavica.

 

Posebnosti: vrsta je značilna za suha, ekstenzivna travišča. Cvetovi so privlačni za večje opraševalce, kot so čebele in čmrlji.

 

Podobne vrste: navadna grebenuša (Polygala vulgaris) - francoska grebenuša (Polygala nicaeensis) - velika grebenuša (Polygala major).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti