Peterolistna vinika (Parthenocissus inserta)

  • Domov
  • Peterolistna vinika

Družina: vinikovke (Vitaceae)

Red: vinikovci (Vitales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 5-10 m

Razširjenost: lokalno pogosto

Življenjski prostor: predvsem senčni in vlažni gozdovi ob vodah, ruderalne površine, sicer pa gojena okrasna rastlina

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: ovijalka ali pa se razrašča po tleh. Listi so nasprotno razvrščeni, dolgopecljati, dlanasto sestavljeni iz večinoma petih, jajčastosuličastih segmentov, ki so po robu ostro nazobčani, po spodnji strani zeleni, bleščeči, goli (tudi peclji so goli!). Steblo je poraslo z oprijemalnimi viticami, ki se na koncu razcepijo v 3 do 5 vejic, te so brez oprijemalnih ploščic, le rahlo odebeljene na konceh. Cvetovi so zvezdasti, zelenkasti ali rumenkasti, združeni v grozdasto razrasla socvetja, cvetni listi so navzdol uvihani. Plod je sinjemodra jagoda, njegovi peclji ob zrelosti pordečijo.

 

Posebnosti: priljubljena okrasna rastlina, ki jo gojijo predvsem kot plezalko, ki se razrašča po zunanjih stenah hiš. Marsikje se je naturalizirala in postala zelo invazivna vrsta. Podobna navadna vinika (Parthenocissus quinquefolia) ima na koncu vitic razvite prisesne ploščice, ki pa se razvijejo le ob stiku s podlago in belkaste, nebleščeče liste po spodnji strani. Plodovi so morda šibko strupeni.

 

Podobne vrste: navadna vinika (Parthenocissus quinquefolia) - trokrpa vinika (Parthenocissus tricuspidata) - vinska trta (Vitis vinifera).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti