Beloroba travniška stenica* (Capsodes gothicus)

  • Domov
  • Beloroba travniška stenica*

Družina: travniške stenice (Miridae: Mirinae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-7.5 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: travniki, gozdni robovi, svetli gozdovi, mejice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je črno, gosto poraslo s črnimi dlačicami. Glava je drobna, trikotna, s tankimi, temnimi, dolgočlenastimi tipalnicami, ki so pogosto prelomljene. Ob očeh je pogosto bela lisa. Oprsje je trapezoidno, ob zunanjem robu večinoma z rumeno ali oranžno liso. Ščitek (scutellum) je trikoten, na sedini z oranžno ali rumeno, trikotno liso. Pokrovke so črne, ob zunanjih robovih ozko belo ali rumenkasto obrobljene, na vsaki konici z večjo oranžno ali rumeno liso. Opnasta krila so temna. Noge so dokaj dolge, vitke, črne, dlakave.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki se večinoma zadržujejo na rastlinah, kjer sesajo njihove sokove, aktivni so od konca maja do avgusta. Ličinke so črno obarvane z oranžnimi lisami, po zadku z belkastimi prečnimi pasovi in porasle z dolgimi, črnimi dlakami. Tudi one sesajo rastlinske sokove, v nevarnosti lahko izločijo smrdljivo snov.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rumenoroba krempljarka* (Deraeocoris flavilinea) - temna travniška stenica* (Polymerus nigrita) - tropasasta travniška stenica* (Liocoris tripustulatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti