Mravlji vrečkar (Clytra laeviuscula)

  • Domov
  • Mravlji vrečkar

Družina: lepenci (Chrysomelidae: Clytrinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-11 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: vrbovi sestoji, gozdni robovi, mejice, grmovna območja, močvirni travniki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je nekoliko podolgasto, bleščeče. Glava in oprsje sta črna z modrovijoličastim leskom, prav tako črne so noge in tudi tipalnice, ki so vitke, kratke in žagaste. Oprsje je široko zaobljeno, krajše, kot je široko, gladko, ozko obrobljeno. Pokrovke so živo oranžnordeče ali oranžnorumene, z dvema velikima lisama v osrednjem delu in majhnima obrobnima lisama na ramenskem delu pokrovk.

 

Obnašanje in razvoj: odrasle osebke največkrat opazimo na vrbah (Salix spp.), kjer se hranijo z njihovimi listi, pogosto pa se tam tudi parijo. Aktivni so predvsem v sončnih dneh od maja do avgusta. Samica izleže jajčeca v storžasto strukturo iz izrebkov, ki jo odloži pogosto nekje v bližini mravljišč. V kolikor mravlje najdejo ta skupek, ga odnesejo na mravljišče kot gradbeni material. Tam se izleže mlada ličinka, ki si iz luskastih iztrebkov zgradi neke vrste vrečasto hišico s katero se potem pomika po mravljišču, kjer se hrani z ličinkami in jajčeci mravelj ter z rastlinskimi ostanki. Ob nevarnosti se lahko vpotegne v to hišico. Njen razvoj traja nekje dve leti.

 

Podobne vrste: štiripikčasti vrečkar (Clytra quadripunctata) - rumeni šestpikčasti glavotaj (Lachnaia sexpunctata) - dvopikčasti glavotaj (Cryptocephalus bipunctatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti