Zlatopikasti krasnik (Chrysobothris affinis)

  • Domov
  • Zlatopikasti krasnik

Družina: krasniki (Buprestidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-13 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: svetli listnati in delno mešani gozdovi, gozdni robovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je značilno podolgasto, stisnjeno. Glava ozka in široka, zelenkasta z belimi ščetinami in velikimi, temnimi očmi. Tipalnice so kratke, prvi in tretji členek sta povečana, ostali so bolj ali manj enako veliki. Oprsje (pronotum) je temno z bakrenastim leskom, precej široko, drobno jamičasto in na spodnjem delu dvojno ukrivljeno. Pokrovke so sprva ravne, nato se naglo koničasto zožijo, na ramenskem delu so zaobljene, temno obarvane z bakrenastim leskom in s po tremi pari rdečkastih ali zlatobakrenih pik na vsaki pokrovki (prvi par pik ob ramenih je pogosto nejasen in jamičasto vdolben). Vzdolž pokrovk potekajo rebraste linije, ki se med seboj na zadnjem delu povezujejo. Noge so enako obarvane kot pokrovke, dokaj kratke in za razširjenimi, krepkimi stegenci.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki se večinoma zadržujejo na podrtih drevesih, odpadlem lubju in vejevju, še posebej aktivni so ob toplih in sončnih dneh od junija do avgusta. Ličinke živijo v odmrlem lesu ali v lesu poškodovanih dreves in se hranijo z lesnino.

 

Podobne vrste: mali borov krasnik (Buprestis haemorrhoidalis) - devetpikčasti krasnik (Buprestis novemmaculata) - borov krasnik (Chalcophora mariana).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti