Klateška alžirka (Dysgonia algira)

  • Domov
  • Klateška alžirka

Družina: neprave sovke (Erebidae: Erebinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 40-46 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno do redko

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni robovi, mejice, visoka vegetacija

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zelo atraktivno obarvan metulj. Krila so v mirovanju trikotno zložena. Prednja krila so sivorjava z veliko temnorjavo liso v bazalnem delu in veliko temnorjavo liso v osrednjem delu, ki je poligonalne oblike (nekoliko spominja na metulja z razprtimi krili) in je večinoma svetlo obrobljena, obe lisi predeljuje svetel pas. Manjši temni, trikotni lisi se nahajata tudi na konici prednjih kril. Zadnja krila so temnorjava s svetlim, ukrivljenim, prečnim trakom. Glava in oprsje sta večinoma temnorjava, zadek je nekoliko svetlejši.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta ima lahko letno tudi do tri generacije, odrasli osebki so nočno aktivni in letajo od aprila do oktobra. Ime je delno zavajujoče, saj se vrsta pojavlja v večjem delu južne in osrednje Evrope, vse do nadmorske višine 700 m v J Alpah. Gosenice so sivo- ali rumenorjave, z ozkimi vzdolžnimi pasovi ter svetlo hrbtno linijo. Hranijo se z listi in poganjki različnih rastlin, predvsem na robidah (Rubus), vrbah (Salix), košeničicah (Genista), krvenkah (Lythrum), granatnih jabolkih (Punica), ricinusu (Ricinus communis) in krišinah (Parietaria).

 

Podobne vrste: debelopalpa kosmača (Hypena crassalis) - zavitočrta črtarka (Grammodes stolida) - temna euklidovka (Euclidia glyphica).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti