Vodni drsalec (Aquarius paludum)

  • Domov
  • Vodni drsalec

Družina: vodni drsalci (Gerridae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-16 mm

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: večje in srednje velike vodne površine, mrtvice, gramoznice in večje mlake ter ribniki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je podolgovato, ozko (aerodinamično), sivorjavo obarvano, po spodnji strani srebrnkasto. Glava je drobna, koničasta, oči so dokaj velike. Oprsje (pronotum) je dolgo (sega čez zadek), sivorjavo, z gredljem na hrbtišču, z ozkim, rumenkastim ali oranžnim robom ter belo črto na bočni strani. Krila so rjava, vidno ožiljena, tako dolga kot zadek. Ta je rjavkast, z ozkim oranžnorumenim robom ali brez njega. Prednje noge so mnogo krajše od zadnjih dveh parov, namenjene grabljenju plena.

 

Obnašanje in razvoj: sodi med najpogostejše vodne drsalce pri nas. Prepoznamo ga po srebrnosivkastem videzu že na daleč. Tako ličinke (nimfe), kot odrasli osebki, so plenilci majhnih nevretenčarjev, ki jih polovijo na vodni gladini. Na stopalcih imajo številne dlačice, ki omogočajo drsenje po vodni površini, z njimi tudi zaznavajo vibracije na vodi. Zelo redko odletijo, razen ko iščejo primeren habitat. Samci so zelo teritorialni in se pogosto zapletajo v lokalne spopade.

 

Podobne vrste: rečni drsalec (Aquarius najas) - rumenoprsi drsalec (Gerris costae) - jezerski drsalec (Gerris lacustris).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti