Žitna njivna pokalica* (Agriotes ustulatus)

  • Domov
  • Žitna njivna pokalica*

Družina: pokalice (Elateridae: Agriotinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-11 mm

Razširjenost: pogosto

Življenjski prostor: njive, ruderalne površine, travniki, mejice, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je dokaj sloko, podolgovato, glava in oprsje (pronotum) sta črni, pokrovke so rdeče- do rumenorjave, včasih tudi črne. Tipalnice so členasto nazobčane, prvi členek je nekoliko večji od ostalih in temnejši. Oprsje je zvonasto, na vrhu rahlo zaobljeno, pri dnu v koteh nekoliko trnato podaljšano, v spodnjem delu rahlo vbočeno, poraslo s prileglimi dlakami. Pokrovke so v zgornjem delu ravne, v spodnji polovici se postopoma koničasto zožijo, vzdolžno pikčasto izbrazdane, v ramenskem delu rahlo vbočene in temnejše. Noge so rumeno- do rdečerjave.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od maja do julija in jih pogosto lahko opazujemo na cvetovih in travnih bilkah. Hranijo se v glavnem s pelodom in nektarjem. Kot vse pokalice, ima tudi ta vrsta poseben "zaskočni" mehanizem na spodnjem delu oprsja, ki ji omogoča poskakovanje, če se znajde na hrbtu. Ličinke živijo v tleh in se hranijo s koreninicami trav, če se preveč namnožijo, lahko povzročajo škodo na žitih.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): mala njivna pokalica* (Agriotes pallidulus) - navadna njivna pokalica* (Agriotes sputator) - Athous subfuscus.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti