Lisasti ploščec (Libellula quadrimaculata)

  • Domov
  • Lisasti ploščec

Družina: ploščci (Libellulidae)

Red: kačji pastirji (Odonata)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 32-40 mm

Razširjenost: lokalno

Življenjski prostor: stoječe vode z bogato obrežno in vodno vegetacijo

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: zelo prepoznaven po štirih temnih lisah na zunanjih robovih kril. Glava precej velika, sivorjava, oči so velike, med seboj se stikajo na eni točki, rjavordeče. Oprsje sivorjavo, brez izrazitejšega vzorca. Krila so precej velika in široka, z rumenimi žilnimi okenci v bazalnem in obrobnem delu obeh parov kril. Manjše temne lise se nahajajo na zgibu kril (nodusih) in ob pterostigmi (obarvano žilno okence na krilih), ki je temna (pri formi praenubila so lise na zunanjem delu kril zelo velike, zunanji rob kril je rumenorjav), bazalni del zadnjih kril je temno obarvan. Zadek (abdomen) je precej širok, sploščen, sivo- do temnorjav, rumeno obrobljen, proti konici temnejši in močno zožen, pri mladih samcih je rumeno obarvan.

 

Samica: oprsje in zadek sta rumenorjava, v krilih je več rumeno obarvanih žil, zadek je v zadnjem delu črn, intenzivneje rumeno obrobljen.

 

Obnašanje in razvoj: samci so zelo teritorialni do sovrstnikov, preganjajo pa tudi druge kačje pastirje. Pogosto posedajo po vejicah in izpostavljenih mestih na katere se redno vračajo. Na eni lokaciji je navadno le malo parov, zato je vrsta nekoliko redkejša od drugih vrst ploščcev (Libellula). Oblika in razvoj ličink sta podobna kot pri ostalih ploščcih (Libellula).

 

Podobne vrste: črni ploščec (Libellula fulva) - modri ploščec (Libellula depressa).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti