Navadni čebelji volkec* (Trichodes apiarius)

  • Domov
  • Navadni čebelji volkec*

Družina: pisanci (Cleridae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-16 mm

Razširjenost: precej pogosto

Življenjski prostor: travniki, sončna mesta ob mejicah in gozdnih robovih, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: živordeče in kovinsko temnomodro obarvani, zelo prepoznavni hrošči, ki so porasli s rumenkastimi, ščetinastimi dlakami. Glava je široka in kratka, z velikimi, temnimi očmi, kovinsko temno modra. Tipalnice so ozko členaste, na vrhu betičasto odeblejne, temne ali sivkaste. Oprsje je vitko (ožje od pokrovk), podolgasto, proti dnu nekoliko zoženo, gosto poraslo z dlakami, kovinsko temnomodro, fino drobno luknjičasto (pikčasto). Pokrovke so živordeče, v ramenskem delu ravne, proti dnu rahlo razširjene in nato koničasto zožene, zelo drobno luknjičaste, z dvema širokima, valovitima, prečnima, temnomodrima pasovoma in temnomodrimi konicami. Prvi pas na pokrovkah je v sredini trikotno koničast, skoraj nikoli ne predeli rdečega dela v dve izraziti lisi. Noge so črnomodre, razen členki stopalc na prednjih parih nog, ki so rumenorjavi. Obarvanost pokrovk je zelo variabilna!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni v maju in juniju, največkrat se zadržujejo na cvetovih kobulnic (Apiaceae) in nebinovk (Asteraceae), kjer se hranijo s pelodom in nektarjem, občasno uplenijo tudi manjše žuželke. Ličinke živijo v gnezdih nekaterih solitarnih čebel (rod Osmia in Megachile), kjer se hranijo z njihovimi ličinkami, jajčeci in bubami, od česar tudi njihovo ime "čebelji volk".

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): temnošivi čebelji volk (Trichodes favarius) - mravlji pisanec (Thanasimus formicarius).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti