Mravljinčasti pisanec (Thanasiums formicarius)

  • Domov
  • Mravljinčasti pisanec

Družina: pisanci (Cleridae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-10 mm

Razširjenost: lokalno do redko

Življenjski prostor: svetli bukovi in hrastovi gozdovi, tudi sestoji rdečega bora, poplavni logi

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: vitek in precej pisan hrošč, porasel s svetlimi ščetinastimi dlakami (predvsem po nogah). Glava je dokaj velika, črna, z velikimi očmi in čeljustmi. Tipalnice so členaste, proti vrhu enakomerno kijasto odebeljene, temne. Oprsje je rdečerjavo, v obrisu čašasto (na vrhu široko in vdolbeno, proti dnu močno zoženo). Pokrovke so črne, le v ramenskem delu rdečerjave in dvema belima valovitima pasovoma, ožjim v zgornjem delu in širokim v spodnjem delu pokrovk. Noge so temne, dokaj dolge.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so zelo gibki in hitri, zelo spretni plenilci različnih zalubnikov, predvsem velikega borovega lubadarja (Tomicus piniperda) in malega zalubnika (Tomicus minor). Za tak način lova imajo posebej oblikovane čeljustnice, ki delujejo kot klešče za oprijem. Aktivni so v toplih in sončnih dneh že od zgodnje pomladi pa do začetka jeseni. Tudi ličinke so plenilke podlubnikov. V gozdarstvu ima hrošč zelo pomembno vlogo pri vzdrževanju populacij zalubnikov in s tem ohranjanja vitalnih sestojev listavcev in iglavcev.

 

Podobne vrste: hrastov pisanec (Clerus mutillarius) - evropska mravljarica (Mutilla europaea) - okrasti kozliček (Anaglyptus mysticus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti