Julijski hrošč (Anomala dubia)

  • Domov
  • Julijski hrošč

Družina: skarabeji (Scarabaeidae) / žitni hrošči (Rutelidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 11-15 mm

Razširjenost: lokalno

Življenjski prostor: poplavni logi, vrbovi sestoji ob rekah in gramoznicah, ob večjih vodah

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj čokat, ovalen, kovinsko bleščeč hrošč. Obarvanost je zelo variabilna, najbolj pogosti so hrošči z rdečerjavimi pokrovkami in zelenim oprsjem, glavo in ščitkom, pojavljajo se tudi skoraj črni, modri, zeleni ali vijoličasti hrošči. Glava in pokrovke so večinoma fino drobno jamičaste, redkeje popolnoma gladke. Tipalnice so na vrhu črne, pahljačasto nacepljene, sicer rumenkaste. Oprsje je polkrožno zaobljeno, v spodnjem delu ukrivljeno, brez obrobe na spodnjem robu. Pokrovke so v ramenskem delu nekoliko razširjene in rahlo izbočene, večinoma gladke ali plitvo brazdaste z vzorcem. Ščitek (scutellum) je večinoma enake barve kot oprsje. Noge so temne, trnate in dlakave.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki se pojavljajo ob sončnih in toplih dneh vse od maja do avgusta. Živijo večinoma ob večjih tekočih in stoječih vodah z bogato lesno vegetacijo, ki se razrašča na peščenih ali prodnatih tleh. Hranijo se z listi dreves in grmovnic. Ličinke (ogrci) živijo v tleh in se hranijo s koreninami, njihov razvoja traja dobri dve leti.

 

Podobne vrste: vinska minica (Anomala vitis) - vrtni listni hrošč (Phyllopertha horticola) - pšenični hrošč (Mimela aurata) - junijski pšenični hrošč (Mimela junii).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti