Pisana adonija (Hippodamia variegata / Adonia variegata)

  • Domov
  • Pisana adonija

Družina: polonice (Coccinellidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4-5 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: travniki, gozdni robovi, grmovnata mesta, okrasni vrtovi, obdelane površine

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj drobna polonica z rahlo podolgastim telesom. Glava je črna z belima pikama ob očeh ali v celoti belim prednjim delom. Oprsje je črno, z ozkim belim robom, ki se črtasto podaljša v sredino pokrovk in dvema majhnima pikama v osrednjem delu. Pokrovke so rdeče ali oranžnorumene, z veliko črno piko na ščitku (scutellum), ob kateri sta dve manjši beli lisi ter po 2-3 velikimi pikami na spodnjem delu vsake pokrovke, pogosto še z manjšimi pikami ob robovih in na bazalnem delu (število pik lahko variira od 0-13).

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so aktivni od junija do začetka septembra, v glavnem se zadržujejo na rastlinah, kjer je veliko listnih uši (Aphidae), s katerimi se prehranjujejo. Ličinke so sivkaste s črnimi pikami po telesu in rumenkastimi lisami na segmentih zadka, oprsja ter na glavi. Tudi one plenijo listne uši. Vrsta je zanešena v nekatere dele sveta (ZDA, Avstralija), kjer se je invazivno razširila.

 

Podobne vrste: trinajstpikčasta polonica (Hippodamia tredecimpunctata) - polonica (Hippodamia notata) - dvopikčasta polonica (Adalia bipunctata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti