Veliki zali kobulček (Astrantia major)

  • Domov
  • Veliki zali kobulček

Družina: kobulnice (Apiaceae)

Red: kobulničevci (Apiales) / aralijevci (Araliales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 30-90 cm

Razširjenost: lokalno do redko

Življenjski prostor: senčni gozdni robovi, opuščeni travniki na osojnih mestih

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna trajnica z golim, robatim steblom. Pritlični listi dolgopecljati, dlanasto deljeni v široko jajčaste, delno plitvo krpate segmente, ki so po robu ostro nazobčani, nekoliko bleščeči, vrhnji stebelni listi mnogo manjši, pogosto sedeči ali s kratkim pecljem. Socvetja (kobulčki) so združena v ovršni kobul, ki ga podpirajo čvrsti, zelenkastobeli ali rožnato nadahnjeni podporni listi (ogrinjalo), ki imajo 3-5 izrazite glavne žile, ki so med seboj mrežasto povezane. Cvetovi so beli ali rožnati, blagodehteči, pecljati. Vsak kobulček obdajajo šilasti do suličasti podporni listi (ogrinjalce), ki so tako dolgi kot kobulček (podvrsta major) ali do 2-krat daljši od kobulčka (podvrsta carinthiaca). Plod razpade na dva plodiča, ki sta luskasto hrapava.

 

Posebnosti: vrsta je zelo priljubljena kot okrasna rastlina s številnimi kultivarji. Pogostejša je v hribovitih in gorskih predelih, še posebej na pašenih pobočjih. Ponekod jo uporabljajo tudi kot zdravilno rastlino.

 

Podobne vrste: bavarski zali kobulček (Astrantia bavarica) - kranjski zali kobulček (Astrantia carniolica) - navadni ženikelj (Sanicula europaea).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti