Prava krebuljica (Anthriscus cerefolium)

  • Domov
  • Prava krebuljica

Družina: kobulnice (Apiaceae)

Red: kobulničevci (Apiales) / aralijevci (Araliales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 20-70 cm

Razširjenost: redko do lokalno

Življenjski prostor: ruderalne površine, obcestni jarki, topla grmovna območja

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, razrasla enoletnica. Steblo je dokaj tanko, pogosto cik-cakasto, gladko, golo. Listi so dolgopecljati (pecelj se poveča v nožnico), z vodoravnim, pogosto kolenčasto upognjenim osrednjim rebrom, pernato sestavljeni iz večjih segmentov, ki so prav tako deljeni. Segmenti zadnjega reda so jajčasti ali pahljačasti, topo plitvo krpati ali nazobčani, goli, zelo nežni. Cvetovi so združeni v ovršne kobule, beli. Ogrinjalo (podporni listi kobula) ni razvito, ogrinjalce (podporni listi kobulčkov) je večlistno, lističi so šilasti, puhastodlakavi, štrleči ali navzdol usmerjeni. Plod (karpofor) razpade na dva ozka plodiča, ki sta gladka, proti vrhu izrazito zožena, gola (podvrsta cerefolium) ali porasla z ravnimi ščetinami (podvrsta longirostris), 7-10 mm velika.

 

Posebnosti: rastlina ima izrazit vonj po janežu (Pimpinella anisum) in jo še dandanes ponekod na veliko gojijo kot začimbno rastlino, ima pa tudi zdravilne učinke. Pri nas se v pojavlja predvsem podivjano v bližini naselij.

 

Podobne vrste: oslovska krebuljica (Anthriscus caucalis) - rosničasta krebuljica (Anthriscus fumarioides) - janež (Pimpinella anisum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti