Enoletna konjska kumina (Seseli annuum)

  • Domov
  • Enoletna konjska kumina

Družina: kobulnice (Apiaceae)

Red: kobulničevci (Apiales) / aralijevci (Araliales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 10-90 cm

Razširjenost: dokaj redko, lokalno

Življenjski prostor: bolj suha, pusta travišča

Ogroženost vrste: potencialno ogrožena vrsta

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna enoletnica ali dvoletnica. Steblo je nekoliko izbrazdano, gladko, golo, rdečkasto nadahnjeno, mnogokrat cik-cakasto. Listi so dolgopecljati (dno peclja je povečano v nožnico), 3-krat pernato sestavljeni iz ozko črtalastih, celorobih segmentov, ki so na vrhu koničasti. Cvetovi so združeni v ovršne in obstranske kobule, beli ali rdečkasti, venčni listi so globoko izrobljeni (srčasti). Peclji kobulčkov so kratkodlakavi. Ogrinjalo (podporni listi kobula) je večlistno, sestavljajo ga šilasti lističi, ogrinjalce (podporni listi kobulčkov) je prav tako večlistno, tvorijo ga ozkočrtalasti lističi. Plod (karpofor) razpade na dva podolgasta, bočno sploščena plodiča, ki sta rebrasta, v sredini večinoma rdečkasta, velika 2-4 mm.

 

Posebnosti: vrsta se je v Srednjo Evropo razširila iz širšega mediteranskega območja vrjetno s pomočjo človeka subspontano (transhumanca) ali kot začimbna rastlina. Verjetno so jo včasih gojili ob samostanih kot začimbno (plodiči imajo rahel kuminast okus) ali kot zdravilno rastlino.

 

Podobne vrste: avstrijska konjska kumina (Seseli austriacum) - Gouanova konjska kumina (Seseli gouanii) - pisana konjska kumina (Seseli varium).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti