Navadni dežen, medvedje tace (Heracleum sphondylium)

  • Domov
  • Navadni dežen, medvedje tace

Družina: kobulnice (Apiaceae)

Red: kobulničevci (Apiales) / aralijevci (Araliales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 50-150 cm

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: travniki, senčna mesta v gozdovih, pripotja, obcestni jarki, ruderalne površine, vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna trajnica s krepko, navpično korenino. Steblo je močno izbrazdano, togo štrlečedlakavo, votlo, precej debelo. Listi so zelo veliki, dolgopecljati (dno peclja je trebušasto povečano v nožnico), 1- do 2-krat pernato sestavljeni, porasli s ščetinastimi dlakami. Končni segmenti so široki, na vrhu koničasti, po robu neenakomerno nazobčani, med seboj pogosto zrasli. Cvetovi so združeni v velike ovršne kobule, beli, rdečkasti ali zelenkastorumeni, močno dehteči, zunanji cvetovi so pogosto somerni, s povečanimi in dvoustnatimi zunanjimi venčnimi listi. Ogrinjalo (podporni listi kobula) je večlistno, lističi so šilasti, večinoma navzdol zasukani, ogrinjalce (podporni listi kobulčkov) je večlistno. Plod (karpofor) razpade na dva široka, ploska plodiča, ki sta izbrazdana, široko krilata, 8-10 mm velika.

 

Posebnosti: rastlina ima zelo močan vonj, ki je značilen za kobulnice. Cvetovi privabljajo številne opraševalce. Včasih so iz listov in korena ponekod pripravljali različne kuhane jedi, posušene plodove pa še dandanes uporabljajo kot začimbo. V Sloveniji uspevajo vsaj 3 podvrste (aggregat navadnega dežena), od katerih se v Pomurju pojavlja le tipska podvrsta sphondylium.

 

Podobne vrste: orjaški dežen (Heracleum mantegazzianum) - avstrijski dežen (Heracleum austriacum) - navadni gozdni koren (Angelica sylvestris).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti