Drevoredi (84- drevoredi, mejice, gozdni otoki)


Razširjenost: lokalno

HT koda: 84.1

Habitatni tip (HT): drevoredi

Varovanje: odloki o varovanju kulturne dediščine

Ogroženost: srednja do nizka



Prepoznavanje

Gre za vrstno sajena okrasna drevesa, redkeje sadna drevesa ali visoke grmovnice. Drevoredi se vzpostavljajo večinoma vzdolž cest in sprehajalnih poti v mestnih parkih, redkeje tudi izven tega. Drevesa v drevoredih so večinoma iste vrste, redkeje se sadijo drevoredi iz različnih vrst. Največkrat jih tvorijo hitro rastoča in simbolna drevesa, kot so topoli (Populus spp.), lipe (Tilia spp.), javorji (Acer spp.) ali drugi listavci, redkeje kakšni iglavci.

 

Drevoredi imajo poleg okrasne funkcije tudi simbolno-zgodovinski pomen. Drevesa pogosto posadijo ob določenem zgodovinskem dogodku ali obeležju, včasih tudi v spomin na neko osebnost. Ker so drevoredi večinoma redno vzdrževani (košnja, obrezovanje), se pod njimi razvijeta večinoma le okrnjena travniška in ruderalna vegetacija.

 

Urejeni drevoredi s topolovimi drevesi se nahajajo npr. med naselji Rakičan - Murska Sobota, Melinci - Gornja Bistrica, Lendava - Trimlini, drevoredi s hrasti pa krasijo mestni park v Murski Soboti. Manjši drevoredi so vzpostavljeni praktično v vsaki občini.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti