Gozdni otoki in srednje veliki sestoji dreves (84- drevoredi, mejice, gozdni otoki)

  • Domov
  • Gozdni otoki in srednje veliki sestoji dreves

Razširjenost: pogosto

HT koda: 84.3

Habitatni tip (HT): gozdni otoki

Varovanje: nobeno (?)

Ogroženost: srednja do nizka



Prepoznavanje

S fragmentacijo gozdov, ki se dogaja v različnih zgodovinskih obdobjih na različne načine (požiganje, izsekavanje, ruvanje...) in z različnimi nameni (pridobivanje kmetijskih in poselitvenih površin, ureditev infrastrukture...), so se nekdanji strnjeni gozdovi na širšem območju srednje Evrope v večji meri skrčili na manjše, otočkaste zaplate. Ti "otoki" so večinoma ujeti med velike obdelovalne površine, zelo redko se sklenjeno povezujejo z ohranjenimi strnjenimi gozdovi.

 

Podobno kot mejice imajo tudi gozdni otoki visoko naravovarstveno vrednost, saj predstavljajo gozdne habitate z lastnimi živalskimi in rastlinskimi združbami v miniaturi. Dejansko so refugij za mnoge organizme, žal večinoma za manjše, saj potrebujejo velike živali večje in bolj zaprte gozdove, vendar pa so nekatere med temi, kot sta npr. srna (Capreolus capreolus) in divja svinja (Sus scrofa), zelo prilagodljive.

 

Velika večina gozdnih otokov ima zelo podobno rastlinsko sestavo kot bližnji gozdovi, saj gre za njihove fragmente. Kar se tiče živalskih vrst pa lahko gozdni otoki odražajo drugačno sliko. Vrstna pestrost je večinoma nižja, saj so teritoriji živali manjši, izpostavljenost plenilcem in drugim negativnim vplivom okolja pa višja. Zato je pomembno, da se ohranjajo in primerno vzdržujejo kot del krajinske biodiverzitete.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti