Veliki parki (85- mestni parki in veliki vrtovi)


Razširjenost: pogosto

HT koda: 85.1

Habitatni tip (HT): veliki parki

Varovanje: občinski in državni odloki

Ogroženost: nizka



Prepoznavanje

V večini primerov imajo velika naselja in mesta enega do več večjih parkov. To so večinoma načrtno zasajene površine z okrasnimi lesnimi vrstami, redko so parki del ostanka nekdanjega gozda z avtohtonimi lesnimi vrstami. Kar se tiče estetske ureditve parkov, so se urejevalci zgodovinsko orientirali predvsem na dva tipa parkov, na angleški tip (park je bolj ali manj zasajen z drevesnimi in grmovnimi vrstami, ki niso sajene v neki planski strukturi, manj je urejenih cvetličnih gredic) in francoski tip (več je cvetličnih gredic in grmovnih mejic, ki imajo neko estetsko strukturo s sprehajalnimi potmi, labirinti in ornamentiko), večinoma pa se pri nas mešata oba tipa. Zgodovinsko so se parki ustvarjali v neposredni bližini dvorcev in palač, dandanes so del mestne urbanistike.

 

Čeprav so veliki parki na videz namenjeni zgolj sprostitvenim človeškim dejavnostim, pa so postali zelo pomemben nadomestni habitat številnim gozdnim in tudi negozdnim vrstam sesalcev (veverica, polh, netopirji), ptic (detli, žolne, golobi, ptiči pevci), žuželk (metulji, hrošči, kobilice, čebele, čmrlji....) in drugih nevretenčarjev (polži, pajki, stonoge). Parki imajo tudi simbolno-zgodovinski (npr. Vrt spominov in tovarištva v Petanjcih), športno-rekreacijski in kulturno-prireditveni pomen.

 

Pod ta habitatni tip vključujemo še sledeče podtipe:

85.1 - veliki parki (v glavnem gre za urejene, oskrbovane mestne parke)

85.11 - parkovni gozdovi (manjši gozdni sestoji, ki so sestavni del parka in jih tvorijo avtohtone vrste dreves)

85.12 - parkovne zelenice (odprte travne površine, ki se redno in večkrat zapored kosijo)

85.13 - parkovna jezera (manjši ribniki in mlake ali druga vodna telesa, ki občasno služijo za sprostitev ali tudi ribolov; na njih se pogosto zadržujejo vodne ptice in so pomemben vodni habitat za vodne živali)

85.14 - okrasne parkovne gredice in nasadi grmov (večinoma so to urejene cvetlične gredice z okrasnim cvetjem in nizkimi grmi)

85.15 - delno naravni parkovni sestoji (to so parki, ki so del naravnih in avtohtonih gozdnih združb)

85.2 - majhni parki in zelenice (manjši parki z redko zasajenimi drevesi in močno košeno travno površinoma, mnogokrat kot del pokopališč, športnih in drugih objekotv, trgov ali drevoredov)




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti