Peskovni penušnjek (Arabidopsis arenosa / Cardaminopsis arenosa)

  • Domov
  • Peskovni penušnjek

Družina: križnice (Brassicaceae)

Red: križničevci (Brassicales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 15-40 cm

Razširjenost: redko do lokalno

Življenjski prostor: peščene in prodnate ruderalne površine, skalovje

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, nekoliko razrasla dvoletnica s pritlično listno rozeto in vsaj v spodnjem delu gosto štrlečedlakavim steblom. Pritlični listi so podolgasti, pernato izjedeni do nacepljeni, na pecljatem delu gosto štrlečedlakavi, porasli tudi z vilastimi dlakami. Stebelni listi so enostavni, podolgasto suličasti, celorobi ali neenakomerno grobo nazobčani do nacepljeni, sedeči. Cvetovi so okrog 1 cm veliki, beli, 4-števni, zgoščeni v raztegnjena grozdasta socvetja. Venčni listi so na vrhu zaokroženi, mnogo daljši od črtalastih čašnih listov. Plod je ozkopodolgovata glavica (lusk), na dolgem peclju, pokončno štrleč.

 

Posebnosti: vrsta je pionirska in se prehodno pojavlja na peščenih in prodnatih mestih. Obstajajo diploidne (2n=16) in tetraploidne (2n=32) rastline, ki jih nekateri obravnavajo kot podvrste. Slovensko ime nakazuje podobnost s penušami (Cardamine spp.). Vrsta je v Pomurju dokaj redka, sicer je v Sloveniji mestoma pogosta.

 

Podobne vrste: navadni repnjakovec (Arabidopsis thaliana) - pozidna gladnica (Draba muralis) - navadni plešec (Capsella bursa-pastoris).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti