Četveropika medvedka, ruski medvedek (Euplagia quadripunctaria)

  • Domov
  • Četveropika medvedka, ruski medvedek

Družina: neprave sovke (Erebidae: Arctiinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 42-52 mm (razpon kril)

Razširjenost: lokalno

Življenjski prostor: gozdovi v gričevnatih območjih, cvetoči gozdni robovi in gozdne čistine z bogato vegetacijo

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: zavarovana vrsta; Natura 2000 vrsta



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zelo barvit in prepoznaven metulj s trikotno zloženimi krili v počivanju. Prednja krila so z zgornje strani črna s kovinsko zelenim leskom ter z bledorumenimi vzdolžnimi in prečnimi pasovi (tudi oprsje je podobno obarvano), po spodnji strani so okrasto obarvana z enakim vzorcem kot na zgornji strani. Zadnja krila so karminasto- ali oranžnordeča, s tremi pari večjih črnih lis oz. pik ter z nekaj majhnimi črnimi pikami. Zadek je po zgornji strani rumen, po spodnji strani bledorumen ali belkast, posejan z vzdolžnimi pikami.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni čez dan in tudi ponoči, ko se parijo, letajo nekje od julija do septembra. Najpogosteje jih lahko opazujemo na cvetočih hranilnih rastlinah gosenic, kot je npr. konjska griva (Eupatorium cannabinum), pa tudi drugih bogato cvetočih rastlinah, kot je orjaška zlata rozga (Solidago gigantea). Opozorilna obarvanost metuljev nakazuje, da so neužitni za potencialne plenilce (mimikrija). Gosenice so črne, z vzdolžnimi svetlejšimi pasovi na hrbtu in po bokih, gosto posejane z rjavimi bradavicami iz katerih izraščajo toge, šopaste ščetine, ki se ob dotiku zlomijo in lahko povzročijo srbenje. Vrsta je zavarovana po Uredbi o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah v Sloveniji (Uradni list RS 46, 2004) in uvrščena v Prilogo II Habitatne direktive kot Natura 2000 vrsta.

 

Podobne vrste: trpotčev medvedek (Parasemia plantaginis) - belolisa medvedka (Arctia villica) - gozdna lepokrilka (Callimorpha dominula).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti