Čmrljasta gozdna trepetavka (Volucella bombylans)

  • Domov
  • Čmrljasta gozdna trepetavka

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Volucellini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 11-17 mm

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: gozdni robovi in čistine, mejice, vlažni travniki, okrasni vrtovi, sončna mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je precej veliko, gosto poraslo z dlakami. Glava je s sprednje strani porasla z rumenkastimi dlakami, oči so velike, črnorjave (pri samicah so razmaknjene, pri samcih se stikajo). Oprsje je bleščeče črno ali črnorjavo, ob straneh poraslo z rumenkastimi dlakami, ki pa lahko tudi manjkajo. Ščitek (scutellum) je precej velik, gosto porasel z rumenimi dlakami. Zadek je široko zaokrožen, črn, na prednjem delu se večinoma nahajata obstranski temno oranžni lisi (ki lahko tudi manjkata), zadnji del zadka je porasel z belimi ali oranžnimi dlakami. Krila so prosojna z okrepljenimi žilami in temnejšo prečno liso v osrednjem delu ter zabrisano temno liso na konicah. Noge so temne, dokaj kratke.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki po obarvanosti in obnašanju spominjajo na čmrlje (Bombus spp.) - mimikrija. Aktivni so od maja do septembra z viškom pojavljanja v juniju in juliju. V glavnem se zadržujejo na cvetovih nebinovk (Asteraceae), kobulnic (Apiaceae) in drugih večjih steblik, kjer se hranijo s pelodom in nektarjem. Kot druge predstavnice tega rodu, tudi pri tej vrsti samice odlagajo jajčeca v gnezda čmrljev in nekaterih drugih čebel ter os. Ličinke se hranijo z odpadki in poginulimi ali živimi ličinkami ter bubami.

 

Podobne vrste: čmrljasta kalnica (Eristalis intricaria) - trepetavka čmrljarica* (Arctophila mombiforme) - nekatere vrste čmrljev (Bombus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti