Roeselova bilčnica (Metrioptera roeselii / Roeseliana roeselii)

  • Domov
  • Roeselova bilčnica

Družina: prave cvrčalke (Tettigoniidae)

Red: kobilice (Orthoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 14-26 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: različni tipi travnikov, grmovnata mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj velika, večinoma rjavo, sivorjavo ali rumenkasto (zelo redko tudi pretežno zeleno) obarvana kobilica, pogosto z zelenimi odtenki. Najbolj prepoznavna je po belo obrobljenih stranskih krpah oprsja (pronotum), ki so temnorjava do črna, redkeje zelena. Prav tako prepoznavne so bočne rumene lise na oprsju. Glava je rjavkasta, nad očmi je črno obarvana (obarvanost spominja na obrvi), tipalnice so dolge, tanke. Pokrovke in krila so večinoma precej zakrnela in precej kratka, lahko tudi manjkajo, večinoma so rjava, s črno okrepljenimi glavnimi žilami. Zadek je precej močan, pri samicah se konča v izrazito srpasto leglico, pri samcih pa v kratke, čeljustaste izrastke. Stegenca skakalnih nog imajo v osrednjem delu vzdolžno črno resasto linijo.

 

Obnašanje in razvoj: dokaj pogosta kobilica, ki jo zaradi bolj skritega obnašanja velikokrat prezremo. Odrasli so aktivni od junija do oktobra in se najraje zadržujejo v visoki travi. Ličinke (nimfe) imajo 5 do 6 razvojnih faz preden se dokončno izlevijo v odrasle osebke. Tako kot odrasli osebki se v glavnem hranijo z listi in poganjki trav (Poaceae) in drugih rastlin, le redko odrasli uplenijo manjše žuželke in celo sovrstnike. V nevarnosti lahko močno ugrizne in izloči želodčne sokove iz ustnih predelov.

 

Podobne vrste: progasta zalezovalka (Pachytrachis striolatus) - temna cvrčalka (Pholidoptera griseoaptera) - vitka zalezovalka (Pachytrachis gracilis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti