Rumeni katanec (Reseda lutea)

  • Domov
  • Rumeni katanec

Družina: katančevke (Resedaceae)

Red: križničevci (Brassicales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 20-60 cm

Razširjenost: pogosto

Življenjski prostor: ruderalne površine, robovi suhih travnikov, pusta in razgaljena mesta, nasipališča

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: večinoma razrasla, pokončna ali kipeča enoletnica, dvoletnica ali večletnica. Listi so večinoma 1- do 2-krat pernato deljeni v črtalaste, ploske segmente ali so trojnati, premenjalno razvrščeni, po robu valoviti, celorobi. Cvetovi so bledorumeni, somerni, zgoščeni v gostocvetna, podaljšano piramidasta oz. grozdasta socvetja. Venčni listi so preklani, z veliko, kroglasto ploščico, ki je po robu rahlo resasta, čašni listi so črtalasti, zvezdasto razprti. Prašnikov je veliko, štrlijo daleč iz cvetov. Plod je napihnjena glavica, na vrhu s kratkimi zobci.

 

Posebnosti: vrsta se je po Evropi razširila sinantropno (s pomočjo človeka) verjetno iz širšega mediteranskega območja v kontinentalne predele, v S Ameriki in Avstraliji je ponekod invazivna. V preteklosti so ga uporabljali za izdelavo rumenega barvila. Cvetovi so bogati z nektarjem, zato privlačni za številne opraševalce.

 

Podobne vrste: rumenkasti katanec (Reseda luteola) - repuščev katanec (Reseda phyteuma) - dišeči katanec (Reseda odorata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti