Laška kobilica (Calliptamus italicus)

  • Domov
  • Laška kobilica

Družina: ščebetulje (Acrididae)

Red: kobilice (Orthoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 14-26 mm (samci); 20-40 mm (samice)

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: suha in odprta območja, robovi travnikov, pripotja, ob železniških progah

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej velika in krepka kobilica, pri kateri so samice skoraj dvakrat večje od samcev. Prevladujejo temnorjavo obarvani osebki, vendar obarvanost variira od sivo- do skoraj oranžnorjave. Glava je večinoma rjava z velikimi, temnimi očmi, nad katerimi pogosto poteka svetla proga, ki se razteza še čez rob oprsja, tipalnice so rjave in drobno členaste. Oprsje je široko sedlasto s stranskima krpama, rjavo, mnogokrat svetlo obrobljeno in rahlo marmorirano, na hrbtni strani široko trikotno koničasto. Pokrovke (sprednja krila) so rjave s temnejšimi lisami, ki so lahko zabrisane ali bolj intenzivne, na hrbtni strani ostro trikotno zožene in velikokrat svetlo obrobljene, tako dolge kot zadek ali daljše. Letalna krila so rožnato nadahnjena. Stegence skakalnih nog je krepko, ob kolenskem zgibu razločno zoženo, pogosto lisasto in z letvičastim vzorcem.

 

Obnašanje in razvoj: zelo topljoljubna vrsta, ki se najraje zadržuje na razgaljenih kamnitih ali peščenih mestih, pogostejša je v JZ delu Slovenije. Je dober letalec in skakalec in ima dokaj močan ugriz. Odrasli so najbolj aktivni v sončnih dneh od julija do oktobra, hranijo se v glavnem z rastlinsko hrano. V določenih sezonah se lahko zelo namnoži in takrat lahko povzroča gospodarsko škodo na pridelkih kot so žitarice.

 

Podobne vrste: hrumeča poletavka (Aiolopus strepens) - egipčanska kobilica (Anacridium aegyptium) - kobilica selka (Locusta migratoria).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti