Rdečerobi pedic* (Timandra comae)

  • Domov
  • Rdečerobi pedic*

Družina: pedici (Geometridae: Sterrhinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 23-28 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni robovi, mejice, obronki travnikov, parki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prevladujejo rumenorjavkasto do sivkastobelo obarvani osebki. Prednja krila so na zgornjem zunanjem robu rahlo valovito koničasta, zadnja krila imajo zelo kratek "repek". Zunanji rob kril je večinoma ozko škrlatnordeč, prav tako škrlatnordeča ali rjava je osrednja linija, ki poteka poševno čez sprednja krila in se nadaljuje na zadnja krila, pod njo se nahaja tanjša, manj opazna valovita linija (obe liniji se povežeta na konicah prednjih kril). Na bazi prednjih kril je pogosto prisotna še  ena črta ter nekje na sredini kril temna pika, ki pa je zabrisana oz. slabo opazna.

 

Obnašanje in razvoj: letno se od maja do začetka oktobra pojavljajo nekje dve do tri generacije, odrasli so nočno aktivni, čez dan počivajo skriti med vegetacijo ali pod listi dreves. Gosenice močno spominjajo na miniaturne kače, saj imajo na hrbtu značilen temnorjav in belo obrobljen trikoten vzorec, so svetlo- do temnorjave, z močno odebeljenim oprsnim segmentom. Hranijo se z različnimi rastlinami, pretežno s kislicami (Rumex spp.) in dresnimi (Polygonum spp.).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rdečerumeni mali pedic* (Scopula imitaria) - tričrtasti pedic* (Cyclophora linearia).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti