Navadni matija (Phalangium opilio)

  • Domov
  • Navadni matija

Družina: pravi matije (Phalangiidae)

Red: suhe južine (Opiliones)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 3-9 mm (telo)

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: gozdovi, travniki, mejice, v naseljih, vrtovih in po stenah hišah

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je ovalno, večinoma sivorjavo, deljeno v prosomo (prednji del telesa) in opistosomo (zadnji del telesa, zadek), noge so zelo dolge, tanke. En par oči je nameščen na zelo majhnem nastavku (okularni tuber) na prosomi, ki je mnogokrat enovito rjavkasta ali sivkasta. Na osrednjem delu zadka (opistosoma) se nahaja temna, ob robeh nažagana, sedlasta lisa (osrednji del lise je večinoma povečan), pogosto je podobna lisa še na vsakem robu bočne strani. Noge so zelo dolge (nekje med 4-5 cm), tanke, lomljive, svetle, kratko ščetinaste. Za samčke so značilni rogato podaljšani vmesni segmenti na helicerah, ki jih samice nimajo.  Samice so večje in nekoliko bledejše obarvane od samčkov.

 

Obnašanje in razvoj: gozdno-travniška vrsta, ki se je prilagodila tudi na življenje v antropogenih habitatih. V zadnjih letih je ta zelo pogosta vrsta močno nazadovala, zelo verjetno zaradi spremembe gospodarjenja z gozdovi in intenzivne uporabe pesticidov. Odrasli so aktivni nekje od junija do začetka oktobra. Pogosto jih zajedajo razne mlade pršice, najpogosteje rdeča žametna pršica (Trombidium holosericeum). Odrasli se hranijo z majhnimi žuželkami, ki jih uplenijo iz zasede, redko se lotijo tudi poginulih členonožcev.

 

Podobne vrste: navadni širnik (Mitopus morio) - navadni trozobec (Oligolophus tridens) - skalni matija (Opilio saxatilis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti