Poljski grintavec (Scabiosa triandra / Scabiosa gramuntia)

  • Domov
  • Poljski grintavec

Družina: ščetičevke (Dipsacaceae) / kovačnikovke (Caprifoliaceae)

Red: ščetičevci (Dipsacales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 20-60 cm

Razširjenost: dokaj redko

Življenjski prostor: suhi travniki in njihovi robovi, robovi mejic in gozdov, peščena tla

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, delno razrasla trajnica. Steblo je golo, okroglo, sinjezeleno. Listi so nasprotno razvrščeni, pernato deljeni, pritlični listi so pecljati in pogosto deljeni v ozkosuličaste segmente z mnogo večjim končnim segmentom, stebelni listi so sedeči, pernato deljeni v ozkočrtalaste, do skoraj lasaste segmente, ki so pogosto nacepljeni, večinoma goli, vsi enako veliki. Cvetovi so modrovijoličasti, cevasti, somerni, 5-števni, združeni v pladnjasto glavičasta ovršna socvetja, ki jih podpirajo šilasti ovršni (ovojkovi) listi. Čašni listi so zrasli v cev, na vrhu s širokim ovratnikom in petimi, zelo kratkimi črnimi ščetinami, ki lahko tudi manjkajo. Plod je rožka (ahena).

 

Posebnosti: vrsta je značilna za suha, sončna mesta, v Pomurju se pojavlja dokaj redko, drugod v Sloveniji je ponekod precej pogost. Zamenjamo ga zlahka z navadnim grintavcem (Scabiosa columbaria), ki pa ima pritlične liste pogosto nedeljene ali se se ti končajo z velikim, jajčastim segmentom, ščetine na ovratniku čaše v cvetovih so zelo dolge (3- do 6-krat daljše od ovratnika) in so vedno prisotne.

 

Podobne vrste: navadni grintavec (Scabiosa columbaria) - travnolistni grintavec (Scabiosa graminifolia) - bleščeči grintavec (Scabiosa lucida).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti