Ozkolistni jesen (Fraxinus angustifolia (incl. F. oxycarpa))

  • Domov
  • Ozkolistni jesen

Družina: oljkovke (Oleaceae)

Red: ustnatičevci (Lamiales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 20-30 m

Razširjenost: lokalno

Življenjski prostor: poplavni gozdovi, sajeno v parkih in v nasadih

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: vrsta je zelo podobna velikemu jesnu (Fraxinus excelsior), od katere se loči po sledečih znakih: brsti so rjavi in večinoma po trije skupaj v vretencu - listi so sestavljeni iz ozkosuličastih lističev, ki so večinoma sedeči ali zoženi v kratek pecelj, po robu nazobčani (zobci so v zgornjem delu lističa štrleči) - seme je vsaj tako dolgo kot krilati del plodu.

V Sloveniji se pojavljata dve podvrsti: podvrsta angustifolia (lističi so suličasti, pri dnu zaokroženi, nazobčani nad spodnjo tretjino, večina zobcev je štrlečih) in podvrsta pannonica (lističi so ozkosuličasti, pri dnu zoženi v navidezen pecelj, štrleče nazobčani).

 

Posebnosti: v Pomurju se verjetno pojavlja podvrsta pannonica, ki ga tudi sadijo v poplavnih jesenovjih ob reki Muri. Ponekod iz soka, ki mezi iz narezane skorje, pridelujejo sladko "mano". Sadijo ga tudi kot okrasno parkovno drevo, v Avstraliji se je zato razširil in naturaliziral v avtohtone sestoje, kjer ga obravnavajo kot invazivno vrsto.

 

Podobne vrste: veliki jesen (Fraxinus excelsior) - rdeči jesen (Fraxinus pennsylvanica) - ameriški jesen (Fraxinus americana).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti