Plezajoča lakota (Galium aparine)

  • Domov
  • Plezajoča lakota

Družina: broščevke (Rubiaceae)

Red: sviščevci (Gentianales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 60-200 cm

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi z bogato vegetacijo, ruderalne površine, njive, vrtovi, mejice, grmičevja

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna enoletnica, ki je po steblu in listih gosto porasla z drobnimi zobci, zato se pogosto oprijema drugih rastlin kot plezalka. Steblo je 4-robo, lomljivo, poraslo z navzdol obrnjenimi zobci, tik nad kolenci gosto štrlečedlakavo. Listi so podolgasto jajčasti do suličasti, enožilnati, predvsem po robu porasli z nazaj obrnjenimi zobci, raztreseno ščetinasto dlakavi, na vrhu ostnato priostreni. Cvetovi so drobni, beli, v malocvetnih, dolgopecljatih, zalistnih socvetjih. Plodovi so porasli s kljukastimi ščetinami, rahlo kimasti, razpadejo na dva plodiča.

 

Posebnosti: vrsta se pogosto razrašča v gostih sestojih na mestih, kjer je veliko dušika, pogosto je tudi nadležen njivski plevel. Pri nekaterih ljudeh v stiku s kožo povzroča srbenje in vnetja. Rastlina je primerna za uživanje, posebej če jo prekuhamo. Včasih se je uporabljala tudi v tradicionalni medicini, za polnjenje rjuh in pri precejanju sesirjenega mleka.

 

Podobne vrste: neprava lakota (Galium spurium) - trirogljata lakota (Galium tricornutum) - pariška lakota (Galium parisiense).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti