Drobnocvetna predenica (Cuscuta epithymum)

  • Domov
  • Drobnocvetna predenica

Družina: slakovke (Convolvulaceae) / predeničevke (Cuscutaceae)

Red: razhudnikovci (Solanales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 20-80 cm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: travniki, obronki njiv, pripotja, med različno vegetacijo

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: plazeča, močno razrasla enoletnica s tankim, rdečkastim ali belkastim, ovijajočim se steblom. Pravi listi manjkajo, na steblu so razviti le drobni luskolisti. Cvetovi so drobni, zgoščeni v klobčasta, 7-10 mm velika, gostocvetna, obstranska socvetja, beli ali rožnati, blagodehteči, zvonasti. Venčni listi so med seboj zrasli, med vsakim parom je po en prašnik, na bazi venca z notranje strani se nahajajo nacefrane goltne luske, ki zapirajo vhod v venčno cev. Plodnica je nadrasla, z dvema vratovoma, ki sta daljša od nje in imata vsak na vrhu nitasto brazdo. Plod je glavica, ki se odpira z loputami.

 

Posebnosti: predenica je parazitska rastlina brez klorofila, ki se gosto razrašča predvsem po gostiteljskih rastlinah kot so velika kopriva (Urtica dioica), razne detelje (Trifolium spp.), materine dušice (Thymus spp.) in druge zelnate rastline. Njena stebelca lahko tvorijo gost, skoraj pajčevinast preplet po večih rastlinah. V preteklosti so jo uporabljali kot zdravilno rastlino.

 

Podobne vrste: Kotschijeva predenica (Cuscuta kotschii) - prava predenica (Cuscuta epilinum) - poljska predenica (Cuscuta campestris) - navadna predenica (Cuscuta europaea).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti